Атопичен дерматит при кучетата

Атопичен дерматит е наследствено или хронично кожно заболяване, свързано с алергии. В случай на генетично унаследяване проблема може да се наблюдава при голяма част или цялото кучило. Може да се окаже и следствие от близкородствено развъждане. Това е често срещано алергично заболяване на кожата при бултериерите и като цяло при териерите. Алергичните реакции обикновено биват предизвикани от безвредни на пръв поглед неща като трева, мухъл спори, домашен прах, и други екологични алергени.

Кучета обикновено показват признаци на заболяването в ранна възраст, но не са изключени и прояви в по-напреднала, например 3 г.

Симптомите, свързани с атопичен дерматит постепенно се влошават с течение на времето, ако не бъдат взети мерки в самото начало. Най-често се засягат следните областите: ушите (едностранно или двустранно възпаление на ушния канал), китките, глезените, подмишниците, слабините, около очите и между пръстите на краката.

Наблюдаваните признаци са сърбеж, надраскване, триене, и облизване, особено в областта на лапите, и подмишниците. В следствие на това засегантият участък се зачервява, козината опадва, като могат да се наблюдават и поява на мехури пълни с течност, на чиито места след спукване се появяват кори.

Лечението се предписва и изпълнява от ветеринарен лекар и то е специфично за всяко куче. Необходимо е провеждането на редица тестове за да се докаже заболяването. Често атопията при кучетата се бърка с алергичен дерматит от бълхи, демодексна краста или хранителна алергия. Ако се появи гореща точка, трябва да бъде третирана своевременно, за да се предотврати вторична инфекция. Антихистаминовите препарати значително способстват за намаляване на сърбежа. Масово приложение в третирането имат кортикостероидите, но самолечението дори с локални кортикостероиди може да има сериозни странични ефекти.

Лечението е дълго и може да продължи доживот, но въпреки това състоянието на животното може да се подобри значително.

Публикувано в Здравни. Постоянна връзка.

Коментарите са забранени.