Болест на Адисон

Това е болест, която се проявява като бъбречна недостатъчност. Често лечението започва с медикаменти, предназначени за облекчаване на болката на животното. Болестта на Адисон (втория по разпространение вид бъбречна недостъчност) се предизвиква от неправилно функционираща хипофиза или от надбъбречната жлеза, която не произвежда достатъчно кортизол. Този хормон контролира кръвното налягане и сърдечно-съдовата система, забавя възпалителната реакция на имунната система, регулира метаболизма на протеини, въглехидрати и мазнини. След започване на лечение, бъбреците се възстановяват и кучето може да живее още дълги години.

Симптоми

Ако кучето с течение на времето губи тегло, апетит, повръща или е прекалено слабо (на по-късен етап животното отслабва много и може да почине) и кръвните тестове показват бъбречна недостатъчност, това често е индикация за наличието на болестта на Адисон. Ако мъжкото куче е обезводнено, това също би могло да е признак на болестта на Адисон.

Всичко симптоми могат да се появят заедно за кратко време, но обикновено болестта се проявява чрез рaзлични комбинации на част от тях.

Понякога самите ние можем да помогнем на ветеринарните лекари. Ако направим кръвен тест, може да попитаме за нивата на натрий и калций в кръвта. Ако нивото на натрий е ниско, а това на калция високо (или дори в рамките на норамалното), това е доста сигурен знак за наличието на болестта.
Ако при венозно вливане на разтвори на соли, кучето се възстановява, това също би могло да е признак. Трябва да се отчете, обаче, че вливането на солени разтвори води само до временно облекчаване на симптомите на болестта и без адекватно лечение може да се стигне до фатален край.

Лечение

Куче, носещо болестта на Адисон, може дълги години да живее нормално при правилно лечение, което е сол на таблетки и кортизон. Колко по-ранно се започне с лечението, толкова бъбреците ще са по-малко увредени.

Съветвам всички, които притежават кучета с бъбречна недостатъчност, да тестват любимеца си за болестта на Адисон. Някои ветеринари са се специализирали в това заболяване. Посъветвайте се с вашия лекар и той ще Ви насочи към кого да се обърнете за помощ. Със сигурност при рано откриване и лечение на заболяването, много животни могат да бъдат спасени.

Доказано е, че ветеринарните клиники, които редовно проверяват пациентите си за тази коварана болест, откриват 10 пъти повече заболели животни от обикновените центрове за медицинска помощ.


По материали от Bulliez.net
Превод и адаптация: Теодора Чуренлиева

This entry was posted in Здравни. Bookmark the permalink.