Клубна изложба 2010

Клубна изложба БККАБТ 2010, Асеновград

Bulgarian Bull Terrier Club Open Show 2010 е вече факт и за нас остават само спомените и фотографиите, които ни връщат към преживяните емоции на 4 септември 2010 г. край Асеновград. Времето не беше с нас, но независимо от дъжда и вятъра всички показаха кураж и не предадоха породата си и с това допринесоха изложбата да протече пълноценно и да завърши подобаващо за нивото си.

Първоначално мнението ми за организирането и провеждането беше доста критично и самокритично, но след като прочетох вашите мнения и впечатленията на чуждестранните ни гости в международния форум ме накараха да се замисля и да погледна на изложбата отстрани, като външен наблюдател. После си припомних клубните изложби от предишните години и открих какъв въпрос съм задал след приключването на специалката ни през 2008 г.: ….

Понеже започнаха да се водят спорове и то не особено коректни и приятни за клубната изложба, ще се обърна с няколко въпроса към всички:
- Можем ли всички ние любителите на бултериера да организираме през 2009 г. една голяма клубна изложба с международно участие и съдия, който е признат специалист на породата например от Англия, Австрия или от другаде?
- Можем ли да осигурим терен /закрита зала/ с всички необходими удобства за провеждането на изложба от такова високо ниво?”
Тогава звучеше почти невероятно нас да ни уважи съдия и то с голамо име от Великобритания, както и идването на чуждестранни участници на наша клубна специалка.

Тези факти, както и увеличеният брой /двойно спрямо 2008 г./ участващи бултериери през настоящата година ме накараха да си променя мнението. В крайна сметка изложбата протече гладко без някакви сътресения, фирмата-спонсор раздаде награди на всички учасници, връчени бяха и много купи /от първо до четвърто място/ и специалните награди на клуба и на съдията. Осигурени бяха добри стаи на пренощуване и отличен ресторант плюс басейн. Мястото на провеждане беше отдалечено и недостъпно за случайно минаващи зрители, а само за ангажирани с мероприятието, които не бяха никак малко, даже напротив и това е още един показател за интереса към нас и за развитието ни. Разбира се, че много дребни детайли дразнеха, терена и средата около него не беше добре поддържана и много неща по наша българска традиция се приключиха в последният момент. Сега е момента да се обърна с молба за съпричастност – хората които имат желание и време да помагат със собствена инициатива и ентусиазъм, защото имаше членове които бяха поели ангажимент по организацията и не си изпълниха докрай или както трябва задълженията. Поради това тежестта при организирането и провеждането отново се изнесе от няколко човека, което не е колегиално и ги натовари твърде много – нали работим в приятелска среда и е редно всеки да помага според възможностите си, това е пътят за нашия голям успех. Относно представянето на нашите бултериери мисля, че качеството им е много високо, но бяха слабо представени – ясно се виждаше неумението и непохватността на изложителите им и това мнение напълно съвпада с това на съдията. В тази насока трябва да се работи много, хендлинга решава класирането в ринга и затова гостите ни от чужбина, като по-опитни в това отношение заеха много от призовите места.

Искам да благодаря на организаторите и специално на Катя и Камен за големия ангажимент,
на съдията Mr. Darren Blakeley койти ни уважи и вдигна нивото ни като клуб,
на преводача който бе неотлъчно до нашият гост и се раздаде изцяло,
на организатора по ринг и на асистентите в ринга за помощта им,
на г-жа К. Босилкова – представител на Happy Dog – спонсор на изложбата,
на г-н Г. Шанков – техн. сътрудник БРФК /ринг огражденията/ за коректността му,
на г-н Георги Христозов – наблюдател на изложбата, представител на УС на БРФК,
благодаря на всички участници за амбицията им,
благодаря на всички зрители и любители за любовта им към бултериера.

Благодаря на всички и считам, че клубната ни изложба 2010 г. премина много добре с положителен отзвук както в България така и в чужбина. Съдията Mr. Darren Blakeley затвърди името си на специалист в породата и отсъди реално, а ние като клуб показахме, че сме способни да организираме сериозни изложби и това е тест, който преминахме успешно, спечелвайки си уважение и място до другите европейски бултериер клубове.

Благодаря Ви, всички ние можем да се гордеем с това клубно шоу!

Иван Назъров