Принципи на развъждането

 1. Не използвайте необмислен ауткросинг. Обмисленият подход към ауткроса може да се окаже много ценен, а провеждането на ауткрос без точното осъзнаване на целта може да доведе до предсказуем провал в развъждането на породата.
 2. Не използвайте линейно развъждане заради самото линейно развъждане. Линии в които се използват взаимно допълващи се типове, могат да доведат до успехи, а неподходящите ще доведат до незабавна катастрофа.
 3. Не приемайте съвети от хора, които никога не са били успешни развъдчици. Ако техните разбирания са били стойностни, те биха ги довели до успех.
 4. Не вярвайте на популярния стереотип, че братята и сестрите на велики шампиони ще бъдат също добри в развъждането. В единични случаи това отговаря на действителността, в стотици случаи не. Всичко зависи от конкретното животно.
 5. Не приписвайте на своите кучета достойнства които те не притежават. Самозаблудата е верния път към неуспеха.
 6. Не развъждайте безличност. Отсъствието на недостатъци във всеки случай не означава наличие на съответни изключителни качества.
 7. Не се опитвайте да създавате породна линия от два различни производителя едновременно. По този начин Вашето развъждането няма да стигне доникъде.
 8. Не оценявайте производителя на база неговите лоши потомци. Всички мъжки разплодници от време на време дават и отпадък. Най-важното е колко качествени са най-добрите им потомци.
 9. Не позволявайте лични чувства да да въздействат при Вашият избор на разплодник. Подходящият мъжкар за Вашата женска е необходимия разплодник, независимо от това на кого принадлежи.
 10. Не позволявайте възхищението от изключителния разплодник да прикрие от Вас неговите недостатъци. Ако Вие си позволите това, скоро ще се окажете жертва на собственото си опиянение.
 11. Не заплождайте животни които имат сходни недостатъци. Ако направите това, Вие сами се насочвате към проблемите.
 12. Не забравяйте, че трябва да отчитате всичко. Ако пропуснете едно качество при търсенето на друго качество, ще Ви се наложи да заплатите за това.
 13. Не търсете съвършенния разплодник за заплождане на Вашата кучка. Съвършенния мъжкар или женска не съществуват и никога не могат да съществуват.
 14. Не се страхувайте да развъждате с екземпляри, които имат видими недостатъци, ако те имат компенсиращи ги безспорни качества. Отсъствието на специфични достойнства е несъмнено най-лошият недостатък.
 15. Не заплождайте животни с едновременно несъвместими типове. Способността да определи типа от пръв поглед това е най-голямото качество на селекционера. Попитайте успешните развъдчици да Ви обяснят това, тъй като няма друг начин да разберете. Аз считам за несъвместими типове тези, които имат сходни недостатъци и им липсват сходни добри качества.
 16. Отделяйте голямо внимание на необходимостта от съхранението на качеството на главата. Ако Вие забравите това, то може да изчезне неусетно.
 17. Не забравяйте, че една от най-важните цели е съчетанието на сила и хармоничност. А просто заплождането на едно куче с друго, може да извърши всеки един неудачник.
 18. Помнете, че следващата цел която стои пред Вас, е съчетанието на високопородна глава с пропорционалност на кучето като цяло. Много развъдчици така и никога не достигат до този момент.
 19. Никога не се опитвайте да критикувате най-великите представители на породата. Красотата не само носи постоянна радост, но истинската красота на кучетата се явява източник на гордост и удоволствие за всички истински любители на породата.
 20. Не се задоволявайте с нищо друго освен с най-доброто. Защото просто хубавото – е вече недостатъчно хубаво.

Автор: Raymond Oppenheimer