Стандарт на породата

 1. Общ вид
  Добре сложен, мускулест, хармоничен и активен, с проницателно, решително и интелигентно изражение.
 2. Характеристика
  Бултериерът е гладиаторът сред кучетата, изпълнен с енергия и храброст. Неговата характерна особеност е яйцевидната глава с изпъкнал профил. Независимо от размера мъжките трябва да изглеждат мъжествени, а женските женствени.
 3. Поведение (темперамент)
  Спокоен и уравновесен, подлежащ на дисциплина. Въпреки упоритостта си, бултериерът е изключително общителен и дружелюбен с хората.
 4. Глава
  Дълга глава, силна и дълбока морда, но не груба. Отпред изглежда яйцеобразна, запълнена и плътна, без хлътвания и издутини. Горната част на черепа е почти плоска между ушите. Профилната линия е леко изпъкнала и се извива към носа, който трябва да е черен и насочен надолу при върха. Ноздрите са добре развити, а долната челюст е силна и дълбока.
 5. Захапка
  Зъби-безупречни, силни, чисти и здрави, с голям размер, съвършено равномерни, вертикални към челюстта и с плътна ножична захапка. Устните са сухи и прилепнали.
 6. Очи
  Изглеждат малки, коси и триъгълни. Дълбоко поставени, черни или тъмнокафяви, с проницателен поглед. Разстоянието от носа до тях е видимо по-голямо от това на очите до темето. Сини и светли са нежелателни.
 7. Уши
  Малки, тънки и близо поставени. Бултериерът трябва да ги държи изправени нагоре.
 8. Шия
  Много замускулена, дълга, извита от холката към главата, без отпусната кожа.
 9. Преден пояс (предни крайници)
  Рамене силни, мускулести, без да са груби. Плешки – широки, плътно прилепнали към гръдния кош. Лактите са прави и също плътно прилепнали. Предните крайници са паралелни, вертикални, много силни и имат здрави, кръгли кости. При отрасналите кучета дължината на крака е приблизително равна на дълбочината на гръдния кош.
 10. Тяло
  Добре окръглено с изразени изпъкнали ребра и дълбоки гърди, които са разположени по-близо до земята, отколкото корема. Гърбът е къс, здрав, линията е права, по ниска от холката, поясницата е широка, леко изпъкнала и силно замускулена. Долната линия се повдига към корема. Погледнати отпред гърдите са широки.
 11. Заден пояс
  В изглед отзад, крайници са абсолютно паралелни. Бедрата са мускулести, подбедриците са добре развити. Ъглите при коленната и скакателната стави са добре изразени. Костите над лапата са къси и здрави.
 12. Лапи
  Кръгли, компактни, с плътно прибрани пръсти.
 13. Опашка
  Къса, ниско поставена, носи се хоризонтално. Дебела в основата, изтъняваща към края.
 14. Походка / движение
  Бултериерът се движи в събрана, плавна, лека и свободна походка, с типично самодоволно и безгрижно изражение. В тръс крайниците са паралелни отпред и отзад, само при голяма скорост се приближават към централната линия. Предните крака извършват широк размах, а задните се движат свободно в бедрата и се сгъват добре в коленната и скакателна стави.
 15. Космена покривка
  Къса, гладка, права и твърда, с блясък. Кожата плътно приляга. През зимата може да се появи подкосъм.
 16. Цвят
  Белият означава бяла козина. Допуска се пигментация по кожата и петна по главата. При цветните трябва да преобладава основният тон. При равнопоставеност се дава предпочитание на тигровия цвят. Трицветни, червени, черно-тигрови и светлокафяви са допустими. Синьо-сиви и шоколадови/червеникавокафяви са крайно нежелателни.
 17. Размер
  Няма ограничения в размера и теглото. Кучето трябва да прави впечатление за масивност и хармоничност, но съответстващи на неговия пол.
 18. Недостатъци
  Всяко отклонение от горепосочените изисквания е недостатък, оценките и сериозността на които трябва да се формира от степента на неговата изразеност.

Източник: The Kennel Club