Здраве и грижи

Атопичен дерматит при кучетата

Атопичен дерматит е наследствено или хронично кожно заболяване, свързано с алергии. В случай на генетично унаследяване проблема може да се наблюдава при голяма част или цялото кучило. Може да се окаже и следствие от близкородствено развъждане. Това е често срещано алергично заболяване на кожата при бултериерите и като цяло при териерите. Алергичните реакции обикновено биват предизвикани от безвредни на пръв поглед неща като трева, мухъл спори, домашен прах, и други екологични алергени.

Кучета обикновено показват признаци на заболяването в ранна възраст, но не са изключени и прояви в по-напреднала, например 3 г.

Симптомите, свързани с атопичен дерматит постепенно се влошават с течение на времето, ако не бъдат взети мерки в самото начало. Най-често се засягат следните областите: ушите (едностранно или двустранно възпаление на ушния канал), китките, глезените, подмишниците, слабините, около очите и между пръстите на краката.

Наблюдаваните признаци са сърбеж, надраскване, триене, и облизване, особено в областта на лапите, и подмишниците. В следствие на това засегантият участък се зачервява, козината опадва, като могат да се наблюдават и поява на мехури пълни с течност, на чиито места след спукване се появяват кори.

Лечението се предписва и изпълнява от ветеринарен лекар и то е специфично за всяко куче. Необходимо е провеждането на редица тестове за да се докаже заболяването. Често атопията при кучетата се бърка с алергичен дерматит от бълхи, демодексна краста или хранителна алергия. Ако се появи гореща точка, трябва да бъде третирана своевременно, за да се предотврати вторична инфекция. Антихистаминовите препарати значително способстват за намаляване на сърбежа. Масово приложение в третирането имат кортикостероидите, но самолечението дори с локални кортикостероиди може да има сериозни странични ефекти.

Лечението е дълго и може да продължи доживот, но въпреки това състоянието на животното може да се подобри значително.

Болест на Адисон

Това е болест, която се проявява като бъбречна недостатъчност. Често лечението започва с медикаменти, предназначени за облекчаване на болката на животното. Болестта на Адисон (втория по разпространение вид бъбречна недостъчност) се предизвиква от неправилно функционираща хипофиза или от надбъбречната жлеза, която не произвежда достатъчно кортизол. Този хормон контролира кръвното налягане и сърдечно-съдовата система, забавя възпалителната реакция на имунната система, регулира метаболизма на протеини, въглехидрати и мазнини. След започване на лечение, бъбреците се възстановяват и кучето може да живее още дълги години.
(още…)

Луксация на капачката на коляното

Колянната капачка представлява сравнително малка двойносплесната кост, лежаща непосредствено под кожата. Задната повърхност е гладка и се плъзга по трохлеара (колянна бразда) на бедрената кост. Кучешката патела (наименованието на капачката на латински) може да се сравнява с човешката.

При някои породи, ръбовете на колянната бразда са много ниски, откъдето следва че браздата е много плитка. Това предразполага към изкълчване (луксация).

Степента на луксацията се оценява със степени от I до IV, в зависимост от това колко тежко е изкълчването.

Видове луксация
- Медиална пателна луксация е изместване на колянната капачка от вътрешната страна на коляното.
- Латерална пателна луксация – изместване от външната.
- В някои случаи пателата може да се измества както вътрешно, така и външно.

Пателната луксация е вродено заболяване, но травма или неправилно развитие също могат да доведат до този проблем. Повечето изследвания показват, че луксацията е наследствен проблем, но все още не е установено как точно се предава. Препоръчително е кучета с този проблем да не се развъждат. (още…)

Летален акродерматит

Леталният акродермит е метаболитно заболяване, което се среща при бултериера, човека и някои други видове животни. Причината за появата на това кожно заболяване е нарушение при обмена на цинк в тялото. Бултериерите родени с това заболяване са известни като „Zincers“.

Това заболяване е трудно да се отркие при кутрета, особено в първите дни на кучилото. Симптом на това заболяване е, че заразените бебета, обикновено са по-малки в сравнение с останалите от кучилото. Кожата им на пипане е по-мазна, което създава повече грижи в миговете след раждането им. Когато пораснат, такива малки имат проблеми с координацията. (още…)

Глухота

Как чуваме?
Звуковите вълни навлизат в ухото чрез външния ушен канал, удрят тъпаченто и то започва да вибрира. Това предизвиква вибрации на малките кости в средното ухо. Тези вибрации създават вълни в течността на охлюва (спираловидно каналче в средното ухо). Резултата е – промяна на налягането, причиняваща движение на фините косъмчета в ушната мида. Това предизвиква нервни импулси, стигащи до мозъка.

Наследствена глухота
Изследване показва, че наследствената глухота се дължи на дегенерация на кръвоснабдяването на ушната мида в първите няколко седмици от живота на палето. В следствие на това фините косъмчета в ушната мида се унищожават, което води до дегенерация на слуховия нерв. Загубата на тези косъмчета е трайна и необратима. Преминаването на звука към слуховия нерв е прекъснато, в резултат – кучето става глухо. Засегнатите кученца могат да бъдат открити едва на 4 седмична възраст (проучване доказва, че след тази възраст, никое животно не е с прогресивно увреждане на слуха). Глухотата може да се появи в двете уши (двустранна глухота) или само в едното ухо (едностранни глухота). (още…)

Сърдечни заболявания

Сърцето е кухинен орган, разделен надлъжно на две половини – лява и дясна. Всяка половина се състои от предсърдие и камера, между които има отвор. Отворът притежава клапа, която пропуска кръвта само в една посока – от пресърдието към камерата.

Как работи?
В дясното предсърдие се влива неоксидираната кръв от цялото тяло. След това тя преминава в дясната камера, която я изпомпва в белите дробове. Там от нея се отделя въглеродния диоксид и тя се насища с кослород. От там кръвта преминава в лявата камера, и бива изпомпвана от аортата (главната артерия). Когато кръвта премине през коронарната циркулация, тя се обогатява на кислород и хранителни вещества и отдава въглеродния диоксид и отпадъците за изхвърляне. (още…)

Бъбречни заболявания

Фамилната нефропатия е наследствено заболяване на бъбреците, което много често засяга бултериерите. Заболяването е много изтощително за организма на животното и засяга кучетата от всички възрасти. Все още няма лечение за него. Преди развъждане на животното, задължително се правят тестове, тъй като, дори и кучето да не проявява симптомите на болеста, ако има нефропатиен ген, то той ще бъде предаден на поколението. (още…)